DEN-szám: mit érdemes tudnunk róla?

Valahányszor harisnyát veszünk, a szín és a méret mellett az egyik legfontosabb paraméter a DEN-szám, amit általában ellenőrzünk. De pontosan mit is jelent ez a szám? Ennek is utánajárunk cikkünkben.

Mi az a DEN-szám?

Vásárláskor általában arra vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire „átlátszó” a harisnya, és a DEN-számot is az átlátszatlansággal kötjük össze – pedig valójában nem erre utal. A DEN elnevezés a denier nevű középkori francia érméből származik, amelynek a súlya körülbelül 1 grammnak felel meg mai mércével. A DEN-szám azt árulja el nekünk, hogy 9000 méternyi fonal hány grammnak felel meg – tehát egy tömegre vonatkozó mutatóról van szó. Minél nagyobb a DEN-szám, annál vastagabb és nehezebb harisnyáról van szó, ami nem feltétlenül arányos egy harisnya átlátszóságával.

Mit takarnak az egyes DEN-számok egy harisnya esetén?

10 DEN alatt

A 10 DEN alatti harisnyák szabad szemmel szinte észrevehetetlenek. Ha saját bőrszínünkhöz hasonlót választunk, akkor olyan, mintha semmit sem viselnénk – mégis elegánsak maradhatunk. Nyári melegben vagy olyan alkalommal, ahol kötelező előírás a harisnyaviselet, ideális választás lehet egy ilyen vékony harisnya.

Csipkés combfix 8den

csipkes-combfix-valentin.jpg

10-den-harisnya.jpg

10 DEN

A 8 és 10 DEN-es harisnyák tulajdonképpen egy kategóriába tartoznak, nincs észrevehető különbség köztük. Ha a bőrünkétől eltérő színben választunk harisnyát, akkor viszont láthatóbbá válik, hogy harisnyát viselünk.


Exkluzív 10 DEN-es harisnya


 TIPP:

A denier skála alsó végén sokat számít 5 vagy 10 DEN különbség: ha sokszor viselünk harisnyát, érdemes 20 DEN körüli harisnyákat vennünk, mivel ezek jobban bírják a sok használatot, és nem szakadnak el olyan könnyen. Vagy pedig nézz rá szembiztos harisnyánkra, amit úgy fejlesztettek ki, hogy apró balesetek esetén csak egy pici lyuk keletkezzen.


20 DEN

 

Talán ez az egyik legnépszerűbb vastagságú harisnya. Észrevehetően láthatóbb viselet az előzőekhez képest. Elterjedtsége annak köszönhető, hogy a vékony harisnyák között tartósnak mondható, mivel nem szalad fel olyan könnyen a szem rajta. Márpedig egy rosszkor kilyukadt harisnya akár az egész napunkat feszengőssé teheti.

Supreme 20 DEN-es harisnya

 

20-den-harisnya.jpg

40-den-harisnya.jpg

 

40 DEN

A 40 DEN is a félig áttetsző harisnyák kategóriájába tartoznak: eltakarják a bőrhibákat, és optikailag formálják lábainkat. Ugyanakkor melegítenek is, az őszbe forduló szeptemberi napokon vagy március-áprilisban ideális viseletnek számítanak.

40 DEN-es microfibre harisnya 

 

50 DEN

Eljutottunk az átlátszatlan harisnyák világába: lábunkat szinte teljesen elfedik az 50 DEN-es harisnyák. A hűvös őszi esték és a korai, melegebb téli napok kísérője ez a vastagságú harisnya.

 Melange 50 DEN-es harisnya

50-den-harisnya.jpg

 100-den-harisnya.jpg

 

100 DEN

Abszolút téli harisnya, teljesen átlátszatlan és meleg, ugyanakkor elegáns megjelenést biztosít. 

100 DEN microfibre harisnya

200 DEN

Zimankós, akár havas téli napokon is csinosak maradhatunk a 200 DEN-es (vagy efölötti) harisnyával. A hideg nem lehet akadálya a jólöltözöttségnek: bár ezek már inkább kötött hatásúak, egy kis bohókás és meleg harisnya remekül feldobja a legszürkébb januári napot is.

200 DEN-es Warm up! harisnya

 

200-den-harisnya.jpg

 

 500-den-harisnya.jpg

 

500 DEN

Ez az egyedülálló darab kötelező viselet, ha sokat vagyunk a szabadban a nagy hidegben.

Arctic 500 DEN-es harisnya

A kosár tartalma frissült.

Folytatom a vásárlást Megnézem a kosaram

Hogy zoknikat is pakolhasson megkezdett kosarába, kérjük, jelentkezzen be! Bejelentkezés nélkül a kosár tartalma elveszhet.

Bejelentkezem / Regisztrálok Maradok a harisnya áruházban Csak nézelődni fogok a zoknik között